Wanneer schakel je een kindercoach in?

Als je merkt dat je kind niet lekker in zijn vel zit of vaak boos is, maar ook als hij gepest wordt of zelf kinderen pest. Als het op school niet lekker gaat of je merkt dat je kind verlegen of bang is. Bij lusteloosheid, prikkelbaarheid of stemmingswisselingen. Maar ook bij slecht slapen of andere problematiek kan een kindercoach uitkomst bieden. Een kindercoach kijkt naar wat jouw kind nodig heeft en gaat hierbij altijd uit van de kracht het kind zonder oordeel.

Kindercoaching bij ontwikkelingsproblemen zoals ADHD

Bij ontwikkelingsproblemen is het van belang om een juiste diagnose gesteld te krijgen om het kind op de juiste manier te kunnen begeleiden. En diagnoses worden niet door kindercoaches gesteld, maar door huisarts, GGZ of psycholoog of kinder-/jeugdpsychiater. Wel kan de kindercoach helpen tijdens de wachtperiode of na de diagnose om hier op een goede manier mee om te leren gaan. Om inzicht te kunnen geven in het eigen gedrag en wat het kind nodig heeft om het voor zichzelf en dus ook voor zijn omgeving makkelijker te maken.

Kindercoaching in complexe situaties

In complexe situaties zoals vechtscheiding situaties of als broer of zus van een kind met ontwikkelingsproblemen, dan is vooral de situatie heel lastig en moeilijk voor het kind. De complexe omstandigheden vragen veel van het kind en hierdoor kunnen er mogelijk problemen ontstaan bij de ontwikkeling van het kind. Als kindercoach kunnen we het kind inzicht geven in de complexe omstandigheden en hem of haar laten ondervinden en voelen dat niet zij complex of moeilijk zijn. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen om op een betere manier met de situatie om te gaan en krijgen de overtuigingen geen kans om zich te wortelen.

Kindercoaching bij rouw en verlies

Bij rouw en verlies kan een kindercoach ook een belangrijke rol spelen als het kind zich thuis niet vrij voelt om zich te kunnen uiten en op een goede manier met het verlies om te kunnen gaan. De kindercoach laat zien dat alle gevoelens er mogen zijn, ook gevoelens als boosheid en onmacht. De kindercoach leert het kind op een goede manier bezig zijn met het verlies en het bijbehorende verdriet. Het mag er allemaal zijn en het hoort er ook bij. Hierdoor leert het kind een goede basis om met de tegenslagen van het leven om te gaan.

Wat doet een kindercoach?

Kindercoaching helpt om het zelfvertrouwen van het kind te vergroten. Het kind leert meer manieren van communiceren, zodat hij of zij beter en op een goede manier voor zichzelf op leert komen. Ook pakken we de overtuigingen aan die het kind over zichzelf is gaan geloven, bv ‘ik ben het niet waard’ of ’ik kan het toch niet’. Een kindercoach laat het kind zelf ontdekken dat deze overtuigingen niet waar zijn, zodat deze verandering ook echt blijft hangen. Ook helpt een kindercoach het kind om inzicht in zijn eigen gedrag te krijgen en hoe dit overkomt op anderen. Hierdoor leert het kind om zich op een andere manier te gedragen om te kunnen bereiken wat hij wil en nodig heeft.

 

Kan jouw kind mijn hulp goed gebruiken?

Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of neem contact op met Mieke Krol voor juridische hulp.

Stel hier je vraag