Uit bijgevoegd gedichtje blijkt heel duidelijk wat er gebeurt, hoe dingen verdraaid worden en hoe het uiteindelijk toch weer bij de ander gelegd wordt.  Hieronder vind je de vertaling:

Dat is niet gebeurd,
En als het wel gebeurd is, dan was het niet zo erg,
En als het dat wel is, dan is dat niet een echt probleem,
En als het dat wel is, dan is dat niet mijn schuld,
En als het dan wel is, dan was dat niet mijn bedoeling,
En als het dat wel was, dan heb je het verdiend.

Maar wat als je ex dit doet? Hoe kun je daar dan mee omgaan?

Realiseer je dat hij zo is

Ten eerste dien je je te realiseren dat hij is zoals hij is; hij verandert niet! Hij mist gewoon een stukje zelfinzicht, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel. Het is van belang dat je accepteert dat hij  is zoals hij is en niet zal veranderen. Laat je niet steeds verrassen door wat hij doet, het is zijn manier van denken die steeds richting de ander wijst.

Je moet zelf dingen anders doen

Ten tweede is het van belang om te beseffen dat je zelf dingen anders zult moeten doen, als je wilt dat het anders gaat. Blijf uit de discussie. Reageer alleen als je niet anders kunt. Negeer alles wat niet volledig waar is.  Het is dus van belang om contact tot een minimum te beperken om zo uit de discussie te blijven.

Ga jezelf niet verdedigen

De derde tip is: Ga jezelf niet verdedigen. Als je jezelf gaat verdedigen, speel je je ex in de kaart. De logische verdediging die je er tegenin brengt is voor hem noodzakelijk om de discussie te kunnen blijven voeren en maakt het voor de buitenwereld lastig om te bepalen wat nu wel of niet waar is. Verdediging je niet en ga niet in op halve waarheden en leugens.

Is jouw ex een narcist? En wil je hulp hoe je daar beter mee om kunt gaan? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Herken je jezelf en jouw kind in bovenstaande?

 Neem dan contact voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Stel hier je vraag