Oudercoaching is professionele kortdurende oplossingsgerichte begeleiding van één ouder (meestal de moeder)

Er zijn situaties, waarin je het als ouder gewoon even niet meer weet en dan is het fijn te weten dat oudercoaching bestaat. Als bijvoorbeeld je de pijn namens je kinderen voelt als zij in een vechtscheiding ingezet worden om jou te raken. Of je zit met je handen in het haar als je ziet dat je kind lijdt onder bepaalde situaties.  Je wilt alleen het beste voor je kinderen en in het geval van vechtscheiding is het beste voor hen geen ruzie tussen hun ouders. Daarom heb je heel lang je mond gehouden maar dat werkt ook niet, want dan wordt er helemaal over jou en je kinderen heen gewalst. Dan komt er helemaal niemand voor het belang van je kinderen op. Maar hoe je ook je best doet; niets lijkt te werken.

Wat is het fijn dat er dan hulp is: de oudercoach.

Iemand die zonder oordeel naar je luistert en met je meedenkt. En die zelf een vechtscheiding heeft meegemaakt en vanuit die ervaring jou goede tips kan geven om de mentale schade bij je kinderen te beperken of te voorkomen. Iemand die je handvatten kan geven om je kinderen te ondersteunen op een manier die werkt. Oudercoaching zorgt ervoor dat je weer vertrouwen krijgt in jouw rol als ouder.  Een oudercoach kan jou als ouder weer terug in jouw kracht zetten in moeilijke situaties, zodat je veel beter in staat bent om jouw kinderen op de juiste manier bij te staan.

Wanneer kiezen voor ouderoaching in plaats van kindercoaching?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor oudercoaching in plaats van het coachen van het kind.

  • Als een kind lijdt onder de situatie waar de ouders inzitten zoals bij een vechtscheiding, dan is het van belang om jou als ouder te ondersteunen zodat je andere keuzes leert maken en zo de situatie voor jouw kind helpt te verbeteren.
  • Bij kindercoaching dienen beide ouders akkoord te gaan met de begeleiding van het kind. In complexe zaken zoals vechtscheidingen is dit eigenlijk per definitie niet mogelijk. Maar ook in andere situaties kan er onenigheid zijn over het inschakelen van hulp aan een kind. In dat geval kan jij als hulpzoekende ouder zelf hulp krijgen hoe je jouw kind het beste kan ondersteunen.
  • Soms laat een kind een probleem van een ouder zien. Bijvoorbeeld als jij als ouder niet goed voor jezelf op kunt komen, dan kan jouw kind gaan spiegelen. Jouw kind laat dan de schade zien die je zelf niet ziet of niet kunt zien. In dit geval is oudercoaching veel effectiever dan kindercoaching.

En verder:

  • In vrijwel alle gevallen waarin je als ouder je machteloos voelt en je niet meer weet wat je nog kunt doen om jouw kind te helpen is oudercoaching erg fijn. Je komt weer terug in je kracht, zodat je er weer volop voor je kind kunt zijn zonder aan jezelf te twijfelen. Een krachtige moeder zorgt voor krachtige kinderen. Op deze manier kun je kiezen voor gelukkig zijn.

Herken je jezelf en jouw kind in bovenstaande?

 Neem dan contact voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Stel hier je vraag