Geestelijke oftewel psychische mishandeling door je partner of ex-partner grijpt diep in op je denk- en voelproces.  De daders zorgen ervoor dat de mensen om hen heen in een voortdurende staat van verwarring leven. Zij proberen om jou alles vanuit hun perspectief te laten zien, omdat ze voortdurend vanuit eigen behoeften redeneren. Ze zijn in hun gedrag en verbaal sneller agressief en achterdochtig als hun positieve zelfbeeld niet permanent bevestigd wordt.

Bij psychische mishandeing, zet je partner (of ex) vooral emotionele manipulatietechnieken, zoals gaslighting en emotionele chantage, in om controle te houden. Gaslighting is een vorm van emotionele en psychische manipulatie waarbij een partner de werkelijkheid zo overtuigend weet te verdraaien dat je uiteindelijk aan jezelf gaat twijfelen. Ben jij nou gek of is de wereld dat? Waarom ziet niemand dan hoe het echt zit? De mensen die het wel weten, kunnen of willen niets doen. De hulpverlening ziet niet in wat er gebeurt en je voelt je alleen staan in de strijd.

Tactieken die worden ingezet bij psychische mishandeling door je partner of ex-partner

  • Intimidatie: angst aanjagen is een belangrijke tactiek.
  • Emotioneel geweld: de pleger probeert je slecht te laten voelen over jezelf.
  • Inzet van de kinderen: de pleger wil op deze manier macht over jou houden.
  • Economische machtsmiddelen: door financiële afhankelijkheid probeert de pleger je de mond te snoeren.
  • Isolatie: de pleger zal je proberen te isoleren.
  • Ontkennen en de schuld geven: De pleger ontkent en legt de schuld bij jou.
  • Dwang en bedreigingen: de pleger doet alles om te zorgen dat je doet wat hij wilt.

Psychische mishandeling door je partner of ex begint heel geleidelijk. Wanneer je in de gaten krijgt dat het gebeurt, is er al veel schade bij je aangericht. Je gaat er tegenin, maar dat accepteert de pleger meestal niet. Het wordt dan nog erger dan daarvoor en de strijd lijkt bijna niet te stoppen. Je bent eraan overgeleverd en voelt je ontzettend machteloos.

 

Je bent echter niet machteloos en ik kan je leren om je hiertegen te wapenen.

Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kunt ervoor kiezen om gelukkig te zijn.

.

Chat openen
Stel hier je vraag