Twee vechten, twee schuld. Dat wordt al gauw gezegd, zeker in een vechtscheiding. Maar het enige wat je doet, is jezelf verdedigen en proberen duidelijk te maken hoe het werkelijk gaat. Al je goede bedoelingen worden niet gezien of zelfs tegen je gebruikt. Ondertussen lijkt de ander overal mee weg te komen. Dit is het voorbeeld dat je kinderen krijgen: de ene ouder kan alles maken en de ander lijdt eronder en kan er niets tegen doen.

Jouw conclusie over de gevolgen van de vechtscheiding

Wat voel je je door het systeem in de steek gelaten en daardoor nog machtelozer dan je al was. Het enige belang dat je hebt, zijn je kinderen. Je ziet hoe je kinderen lijden en dat zorgt dat je door kunt blijven gaan. De pijn die ze je laten zien, brandmerken je als het ware. Die pijn is wat jou zo volhardend maakt en je trekt de conclusie dat de pijn die je bij je kinderen ziet, wordt veroorzaakt door je ex. Aangezien jij je uiterste best doet om hen een warm nest te geven en om ze goed op te voeden, is dat een logische conclusie voor jou.

Wat is het voorbeeld dat je geeft?

Maar wat nou als deze conclusie niet per definitie juist is? Wat als jouw kinderen jouw pijn spiegelen? Als je kinderen je laten zien hoe ver jij kapot bent? Wat als je kinderen je laten zien dat de manier waarop je reageert niet goed is, in ieder geval niet goed voor jezelf en daardoor ook niet goed voor je kinderen? Wat voor voorbeeld geef je ze? Dat een ander over je heen mag lopen of dat je je steeds moet verdedigen? Is dat het voorbeeld wat je wilt zijn? Dat een ander macht over je mag hebben? Dat je je moet laten ringeloren? Dat je als vrouw machteloos bent in bepaalde situaties? Dat het niet uitmaakt of je wel of geen goede bedoelingen hebt? Dat is niet het voorbeeld dat je je kinderen wilt meegeven.

Hoe kun jij in een vechtscheiding het goede voorbeeld zijn voor je kinderen?

Hoe kun jij het goede voorbeeld zijn voor je kinderen? Dat doe je door te accepteren hoe je ex is. Je kunt leren om je schouders op te halen over de dingen die je ex doet. Als jij dat doet, dan leer je dat je kinderen ook. Zij zullen dan veel minder lijden onder de streken van je ex. En door jezelf helemaal te accepteren zoals je bent en te laten zien. Als jij jezelf helemaal oké vindt met al je goede en minder goede eigenschappen, dan zullen zij dit voorbeeld ook volgen. Hiermee geef je hen het beste wapen tegen geestelijke mishandeling. Zij trekken zich er dan veel minder of niets van aan. En dat is wat je wilt, je kinderen zoveel mogelijk beschermen.

Heb je hier hulp bij nodig?

Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Stel hier je vraag